Tuk Guru Kito


Khamis, 23 Julai 2009

'Saya rela dirotanKARTIKA dijatuhi hukuman denda rM5,000 dan enam sebatan oleh Mahkamah tinggi Syariah Kuantan, isnin lalu.

Jika tidak saya tak insaf: model sambilan

IPOH: "Saya rela diri disebat. Jika saya tidak dikenakan hukuman itu, mungkin sehingga sekarang saya tidak insaf," kata model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarno, 32, yang dijatuhi hukuman enam sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan, Isnin lalu.

Kartika Dewi ketika ditemui pemberita di sini, semalam, berkata beliau sanggup berdepan hukuman itu sebagai pengajaran supaya tidak mengulangi kesilapan sama yang memalukan diri dan keluarganya.

“Saya mahu menjalani hukuman sebat itu kerana saya sudah insaf dan ia membabitkan keluarga. Hukuman di dunia saya sudah terima, tetapi di akhirat kelak Allah saja yang menentukan.

“Jadi, nasihat (saya kepada) remaja di luar sana, nak berbuat apa-apa fikirkan tentang ibu bapa jika tidak mahu mereka dimalukan," katanya yang kini bekerja sebagai 'webmaster' bagi syarikat milik keluarganya di Sungai Siput di sini, semalam.

Kartika Dewi yang kemungkinan menjadi wanita pertama dikenakan hukuman sebat dijatuhi maksimum enam sebatan dan denda RM5,000, atas kesalahan meminum arak di sebuah resort di Cherating, Pahang, jam 11.40 malam, 11 Julai 2007.

Dia yang pada mulanya meminta penangguhan pelaksanaan hukuman sehingga rayuannya didengar, kelmarin memutuskan untuk menarik balik rayuan itu dan sudah membayar RM5,000 serta mahu menghadapi hukuman sebat secepat mungkin.

Wanita yang juga ibu kepada dua anak berusia tujuh dan lima tahun serta isteri kepada warga Singapura berkata, beliau berterima kasih dengan keputusan yang dibuat hakim kerana menjadi pengajaran pada diri serta orang lain.

"Saya sanggup menghadapi hukuman itu kerana keluarga saya terutama bapa, Shukarno Abdul Mutalib, 60, sentiasa memberi semangat dan berdiri di belakang saya dalam menangani semua cabaran.

"Suami saya juga menghormati keputusan itu (kekalkan hukuman sebatan) dan hasil perbincangan bersama ahli keluarga, saya redha menghadapinya. Saya berani berdepan dengan masyarakat kerana bapa sendiri seorang yang bermotivasi tinggi," katanya yang turut merancang melakukan ibadat umrah sebaik hukuman itu dijalankan.

Sementara itu, Shukarno berkata, beliau menasihatkan anaknya supaya menjalani hukuman berkenaan sebagai pengajaran pada dirinya.

"Saya memilih untuk menerima keputusan itu mengikut undang-undang yang sudah ditetapkan. Jadi, saya nasihatkan kepada ibu bapa supaya menjaga anak-anak sebaik mungkin kerana mereka terlalu terdedah kepada dunia luar penuh cabaran.

"Walaupun ada di kalangan rakan mengatakan kesalahan anak saya itu kecil, tetapi saya tidak mengambil mudah kerana ia boleh merebak ke tahap serius jika tidak dibendung dari awal," katanya.

M.C

sepatutnya hukum hudud telah lama di jalankan di malaysia,inilah jadi kalau undang2 manusia dijalankan ,sekarang baru nak bagi org insaf,hukuman yang Allah tetapkan x mau,kalau x benda2 mcm ni telah lama dapat dibendung,Sapa yang menentangnya maka tunggulah hukuman Allah di akhirat kelak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

K-Charge ( local made)RM 250

K-Charge ( local made)RM 250
berminat boleh hubungi saya 019-5451712