Tuk Guru Kito


Rabu, 6 Mei 2009

Solat Hajat

Sebagaimana yang telah di arahkan oleh pimpinan pusat,solat hajat telah telah di adakan di surau Madah yang di imamkan oleh ustaz Kadir memohon supaya Allah s.w.t mempermudahkan urusan kepada YB Hj Nizar dan adun2 Pakatan Rakyat bersidang di dalam Dun esok.Semoga Allah memperkenankan doa dari pendokong2 jemaah Islam yang mahukan keadilan.InsyaAllah

Mat Sabu ditangkap

NAIB Presiden Pas, Mohammad Sabu ditangkap polis kira-kira jam 3:00 petang tadi. Tangkapan dilakukan oleh sepasukan polis yang berpakaian biasa di hadapan sebuah restoran berhampiran hospital Tawakal di Jalan Pahang, Kuala Lumpur.
Mohammad dikatakan baru saja keluar dari sebuah kedai mamak selepas makan tengah hari dan ditangkap sebaik beliau ingin menyeberang untuk menuju ke pejabat Setiausaha Agung Pas, Kamaruddin Jaafar yang terletak kira-kira 100 meter dari situ.
Tangkapan itu menjadi perhatian para pelanggan dua restoran berdekatan. Orang ramai juga panik dan terkejut dengan cara polis memberkas Mohammad.
Ketika kejadian itu, berkebetulan Ketua Pemuda Pas, Sallahuddin Ayub bersama Hanifa Maidin berada di restoran berdekatan dan bergegas mendapatkan Mohammad apabila mendengar jeritannya yang menmberi tahu ditangkap polis.
Menurut saksi mata, dua orang anggota polis berbadan tegak menarik tangan Mohammad dan menolak masuk ke dalam kereta Toyata berwarna putih. Di dalam kereta sedia menunggu dua orang anggota lain termasuk perempuan.
Sallahuddin dan Hanifa cuba menyelamatkan Mohahmmad tetapi gagal.Sallahuddin yang ditemui selepas itu menceritakan kejadian ala-ala drama itu dalam tempoh tidak sampai lima minit. Beliau yang sempat bertarik dengan polis untuk menyelamatkan Mohamad menunjukkan lengannya yang merah dan lebam.
Pengkapan Mohammad dipercayai ada kena mengenai dengan rencana tunjuk perasaan memprotes sidang DUN Perak esok.
Malam tadi seorang aktivis soaisal Wong Chin Huat telah ditangkap di bawah akta Hasutan 1948 dikatakan berhubung tunjuk perasaan berkenaan.

http://msomelayu.blogspot.com

Hari PenentuInsyaAllah esok akan berlangsung persidangan Dun Negeri Perak selepas Dun bersidang pada bulan Mac lepas,kali i
ni bermungkinan besar semua Adun2 akan bersidang di dalam dewan dan bukan lagi di bawah pokok,tetapi segalanya mungkin,marilah kita pendokong gerakan Islam mendoakan supaya segalanya berjalan dengan baik dan memohon ke hadrat Allah s.w.t supaya segala perancangan jahat pihak musuh dapat dipatahkan,harapan penulis agar semua kekusutan selama ini dapat dirungkai supaya rakyat tidak lagi merasa tertekan dan susah akibat dari rampasan kuasa yang bukan atas pilihan rakyat perak.Moga2 Pakatan rakyat akan mendapat mandat dari Baginda Sultan Perak DarulRidzuan untuk membubarkan Dun,ini dilihat pilihan yang lebih tepat.InsyaAllah.

Demontrasi besar-besaran 7 Mei bukan tajaan PAS, tapi provokasi Zambry

IPOH, 5 Mei (Hrkh) - PAS sama sekali tidak tidak mengarahkan ahli dan penyokongnya untuk mengadakan demontrasi besar-besaran pada 7 Mei ini sempena persidangan Dewan Undang Negeri Perak."PAS tidak pernah mengerluarkan arahan sama ada berbentuk tulisan atau lisan untuk mengajak penyokongnya mengadakan demontrasi besar-besaran di bandar raya ini."

Demikian ditegaskan oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, Ustaz Ahmad Awang dalam sidang medianysa di Pejabat PAS Negeri di sini semalam. Turut hadir Ketua Penerangan PAS Negeri Perak, Misbahul Munir Masduki.

Beliau memberi jaminan Pakatan Rakyat tidak akan menganjurkan perhimpunan tersebut dan akan memberikan nasihat kepada ahli dan penyokongnya agar tidak menyertai sebarang himpunan haram pada tarikh tersebut.

"Tetapi sekiranya orang ramai hadir juga, itu di luar tanggungjawab Pakatan Rakyat. Wakil Pakatan Rakyat menuntut supaya pihak polis menggunakan kebijaksanaan yang berhemah apabila berhadapan dengan perhimpunan seumpama itu," katanya.

Ahmad Awang memberitahu pada jam 10.00 pagi semalam beliau bersama Ketua Penerangan PAS Perak, Misbahul Munir Masduki dan seorang peguam daripada PAS telah bertemu dengan Ketua Polis Perak ekoran surat yang telah dihantar oleh pihak polis.

Dalam surat itu menjelaskan pertemuan Adun Pakatan Rakyat dan pimpinan parti politik dengan Ketua Polis Perak.

"Yang hadir wakil PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR), wakil DAP dan Umno atau BN tidak ada," katanya.

Ketua Polis Perak memberitahu pihak polis hendak mengingatkan PAS agar tidak mengadakan demontrasi besar-besaran pada 7 Mei ini kerana kata Ketua Polis Perak, pihaknya ada mendapat maklumat demontrasi besar-besaran akan diadakan pada 7 Mei ini.

Pihak polis juga bersedia kata Ketua Polis Perak itu untuk memberi perlindungan kepada mana-mana Adun Pakatan Rakyat yang merasakan diri mereka tidak selamat, pihak polis akan mengiring Adun tersebut untuk sampai ke Dewan.

Menurut beliau, PAS tidak tahu menahu tentang demontrasi besar-besaran oleh pihak tertentu pada 7 Mei itu sehinggalah pimpinan parti membaca akhbar kenyataan yang dibuat oleh Dato' Zambry Abdul Kadir yang menyatakan akan berlaku demontrasi besar-besaran oleh pihak tertentu.

"Kenyataan Zambry ini satu provokasi yang membuat tuduhan kepada pembangkang mengenai demontrasi besaran-besaran pada 7 Mei, sepatutnya Zambry dipanggil oleh pihak polis ekoran kenyataan provokasinya itu," tegas Ahmad awang.

Beliau bimbang kenyataan provokasi daripada Zambry itu merupakan satu taktik dari Umno/BN yang akhinya nanti pihak tersebut yang merancang dan mengadakan perhimpunan besar-besaran itu.

"Apa yang berlaku pada 3 Mac lalu jelas ada pihak tertentu di bekalang Umno yang membuat provakasi sehingga mencederakan orang ramai, tetapi PAS menghadapinya dengan cukup sabar kerana tidak mahu menimbulkan pergaduhan dan kekacauan," katanya.

"PAS telahpun membuat laporan kepada pihak polis tetapi sehingga ini tidak ada tindakan dari pihak polis terhadap kumpulan tertentu yang mencetuskan kekacauan itu," katanya.

Beliau turut menasihati ahli dan penyokong PAs supaya tidak terlibat dalam demonstrasi besar-besaran itu kerana dibimbangi ada pihak tertentu yang merancang dan melakukan perbuatan yang tidak diingini yang akhirnya nanti PAs dituduh sebagai dalang menganjurkan perhimpunan itu, inilah yang Umno/BN mahu dan harap-harapkan. - mns_

Johari Jaafar
Tue | May 05, 09 | 4:00:24 pm

K-Charge ( local made)RM 250

K-Charge ( local made)RM 250
berminat boleh hubungi saya 019-5451712