Tuk Guru Kito


Khamis, 21 Mei 2009

Peguam Negara tidak kelihatan

Pada sessi petang ini sampai berita ini diterbitkan Peguam Negara (AG) masih tidak muncul dalam kamar bicara. Yang kelihatan cuma timbalan dan peguam-peguam dari pejabat AG.


Baca Seterusnya...

TERKINI :Perbicaraan disambung kembali

Sebentar tadi peguam DS. Nizar, Hj. Sulaiman Abdullah memulai hujah dengan penuh keyakinan meneruskan perbicaraan sessi petang yang ditangguhkan tadi.

Keputusan Mahkamah Rayuan Hari Ini Penting Buat Barisan Nasional

Hari ini merupakan hari yang penting dalam krisis perlembagaan Perak yang berlaku sejak kerajaan Perak bertukar tangan, kerana hari ini mahkamah rayuan akan menentukan siapa Menteri Besar Perak.

Sebenarnya saya terperanjat dengan keputusan yang ditentukan oleh Mahkamah Tinggi yang menyatakan Nizar adalah Menteri Perak yang sah, saya tidak dapat terfikir apa yang dirasai para pemimpin Barisan pada ketika itu.

Ya, seperti yang dikatakan oleh PM, BN akan buat rayuan terhadap keputusan tersebut dan Mahkamah Rayuan secara effektifnya telah meluluskan rayuan tersebut dalam masa 5 jam, tapi bagi Nizar, nasib tidak menyebelahinya kerana rayuannya mengambil beberapa hari.

Sebenarnya saya telah dapat menjangkakan keputusan yang akan diputuskan Mahkamah Rayuan atas betapa effektifnya mereka menyelesaikan kes rayuan Zambry.

Khabar angin dimana DUN Perak akan dibubarkan kini tersebar luas. Maka keputusan hari ini amat penting bagi pihak BN kerana mereka perlu memastikan pembubaran DUN Perak ini adalah dikemukakan oleh MB BN iaitu Zambry. Hal ini supaya ia dapat menyelamatkan sedikit undi sekiranya Pilihan Raya Perak diadakan. Pada masa itu, akan muncul banyak pemimpin yang mengatakan BN mengambil berat hal rakyat kerana sanggup membubarkan DUN Perak, walaupun mereka "hilang ingatan" siapa yang menyebabkan krisi Perak ini.

Saya berpendapat, pilihan raya sudah tidak dapat dielakkan lagi kerana krisis ini telah melibatkan pelbagai pihak termasuklah kehakiman, polis, institusi raja dan kerajaan Perak, kerana Kerajaan Perak tidak lagi berfungsi dengan baik.

Parti politik dalam BN kini sudah mula menyuarakan pendapat bahawa DUN Perak perlu dibubarkan (saya anggap mereka telah mendapat "kebenaran" tersebut), Najib kata BN tak takut menghadapi pilihan raya Perak, maka saya percaya BN akan mengumumkan pembubaran DUN tidak lama lagi kerana Najib tidak akan dan tidak boleh membawa tumor ini sehingga ke pilihan raya akan datang, tapi semua ini hanya faktor masa sahaja.

Saya berpendapat masa yang paling baik ialah apabila Zambry diisytiharkan MB Perak yang sah dan beliau akan membubarkan DUN Perak, kerana sekiranya pembubaran ini dilakukan oleh YB Nizar, maka saya anggap ia akan membawa nasib malang kepada pihak BN.

http://gomalaysian.blogspot.com

Baca Seterusnya...

Perbicaraan ditangguh sehingga jam 2 petang.

Peguam Hj. Suilaiman Abdullah meminta penagguhan sidang dan bersambung kepada jam 2.00 petang bagi makan tengahhari dan rehat.

Sementara itu sekitar jam 10.00 tadi kelihatan Exco haram kudeta, Hamidah Osman bersama sekitar 10 orang lelaki bersongkok tinggi sampai disini dan beredar setelah mahkamah ditangguh dan mungkin muncul lagi pada jam 2.00 nanti.


Baca Seterusnya...

Mahkamah penuh sesak dengan pemerhati

Sejak awal pagi tadi mahkamah penuh sesak dengan pemerhati dengan mereka memenuhi sekitar 100 orang tempat duduk.

Ternyata perbicaraan yang penting pada hari ini menarik perhatian ramai pihak sehingga ledakan kehadiran pemerhati yang tidak ditampung tempat duduk yang terhad itu.


Baca Seterusnya...

TERKINI 12.10 : Perbicaraan disambung kembali.

Perbicaraan disambung kembali dan panel hakim membenarkan Peguam pencelah yang mewakili Zambry mengemukakan hujahnya.

Pada satu masa, Ghani Patail telah ditegur apabila beliau salah menafsirkan maksud Menteri Besar pada artikal 10 Undang-undang Tubuh Kerjaan Negeri Perak. Panel Hakin 3menjelaskan tafsiran sebenar Menteri Besar menurut artikal itu ialah Menteri Besar bersama Exconya.

Sesudah Peguam Negara menyelesaikan hujahnya dijangka akan disambung oleh ketua panel Peguam DS. Nizar iaitu Hj. Sulaiman Abdullah.


Baca Seterusnya...

TERKINI 11.50 AM : Mahkamah ditangguh sehingga jam 12.15 PM.

Sebentar tadi panel hakim menangguhkan sidang setelah peguam yang mewakili Zambry mengakhiri hujahnya sejak pagi tadi.

Selepas ini bermula pada jam 12.15 petang, peguam DS.Nizar, Hj. Sulaiman Abdullah akan mengemukakan penghujahannya.

Setelah diteliti dari penghujahan peguam Zambry tadi didapati hampir sama dengan apa yang telah dikemukakan di Mahkamah Tinggi sebelum dari ini.


Baca Seterusnya...

Hanya tiga hakim : Peguam Zambry sedang berhujah

Pada masa ini peguam yang mewakili Zambry sedang berhujah di hadapan tiga hakim .

Sebelum ini DS.Nizar melalui peguamnya pada minggu lepas telah membuat permohonan rasmi supaya kes ini didengar dan diputuskan oleh 5 hakim dan ternyata permohonannya ditolak dengan alasan yang diberikan pada pagi ini permohonan peguam Nizar lewat.

Baca Seterusnya...

Terkini jam 9.15 am-Nizar dan isteri sampai di mahkama

YAB.Menteri Besar Perak yang sah, DS. nizar sampai di Mahkamah Rayuan sebentar tadi ditemani sama Isterinya.

Sebelum itu kelihatan sampai lebih awal exco Kerajaan Ngeri Perak PR, Hj. Zainuddin yusof kelihatan hadir bersama isterinya.


Baca Seterusnya...

K-Charge ( local made)RM 250

K-Charge ( local made)RM 250
berminat boleh hubungi saya 019-5451712