Tuk Guru Kito


Rabu, 20 Mei 2009

Usrah DPPKLumut bersama ketua pemuda seluruh kawasan lumut

Pada 18 Mei baru2 ini di surau Sri Taalim telah diadakan Usrah Ajk DPPKLumut bersama ketua pemuda cawangan kawasan Lumut,naqib pada malam tersebut ialah yang berbahagia Ustaz Ibrahim al Pakistani,Usrah yang julung2 kali diadakan ini bertujuan untuk merapatkan hubungan ajk pemuda dan jugak ketua2 pemuda seluruh kawasan Lumut,selain itu jugak ianya sebagai wadah untuk jemaah menimba ilmu.Kitab yang dibaca oleh ustaz Ibrahim pada malam tersebut ialah kitab yang dikarang oleh As-Syahid Dr Abdullah Azam yang telah syahid di Pakistan,diantara isi kandungan kitab tersebut :
Ilmu pengetahuan boleh didapati dari jihad,jihad bersama gerakan islam boleh mendekatkan jemaah denagn Allah dan dapat menerima hakikat ilmu Allah s.w.t.Sebanyak mana pengorbanan yang jemaah berikan atau korban dijalan jihad maka Allah akan membalasnya sebanyak itu jugak,akidah yang berdasarkan qada dan qadar Allah hanya terbukti di medan jihad.Hanya di medan jihad dapat menguji keimanan kita kepada Allah,Dr Abdullah Azam berkata,jihad mengajar aku erti kemuliaan,kemulian ada bersama org yang berjihad,dan mereka yang meninggalkan jihad akan dihina,apabila kita berjihad takut meninggalkan dunia,takut mati,sayang kepada wang dan nyawa tiada lagi.Ustaz jugak menceritakan pengalaman beliau semasa berada di Pakistan,tentang bagaimana para mujahidin berperang dengan musuh islam dan kecekapan mereka membuat senjata,usrah yang sungguh menarik.Semoga akan di adakan lagi pada masa2 yang akan datang.

Khir Toyo digantung setahun

SHAH ALAM - Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo digantung menghadiri Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor dan kemudahan elaun sebagai Ahli DUN selama setahun selepas didapati bersalah menghina Dewan.

Jawatankuasa Hak dan Kebebasan (JKHK) Negeri Selangor juga mendapati, bekas Menteri Besar itu bersalah kerana gagal hadir pada sesi pendengaran awam Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (SELCAT) pada Mac lalu.

SELCAT ditubuhkan dengan bidang kuasa DUN bagi membolehkan pendengaran awam dilakukan berhubung penggunaan wang penajaan Badan Amal dan Kebajikan Isteri-Isteri Wakil Rakyat Selangor (Balkis) pada pertengahan Mac lalu.

Selain Dr. Khir, empat lagi ADUN Barisan Nasional (BN), Datuk Marsum Paing (Dengkil), Mohd Isa Abu Kasim (Batang Kali), Datuk Warno Dogol (Sabak) dan Datuk Mohamed Idris Abu Bakar (Hulu Bernam) didapati bersalah menghina Dewan.

Selepas mesyuarat JKHK di sini semalam, Pengerusinya, Teng Chang Khim, yang juga Speaker DUN berkata, empat ADUN itu masing-masing digantung perkhidmatan dan kemudahan elaun mereka selama enam bulan.

Katanya, empat ADUN itu didapati bersalah kerana mengeluarkan kenyataan menuduh SELCAT sebagai sebuah badan yang tidak bebas dan alat politik untuk membalas dendam terhadap wakil BN. - Bernama

komen manjung corner :

Memang patutpun depa2 ni kena gantung,depa ingat depa masih ada kuasa lagi boleh buat sesuka hati depa,langsung tak hormat pada kerajaan yang ada sekarang,sedar2 lah diri 2 khir toyo sekarang hang dah jadi pembangkang jadi belajar2 lah terima hakikat,jangan dok ek sangat la.Dulu masa hangpa dok atas hangpa tak fikiaq langsung orang bawah la ni hangpa tau la.

K-Charge ( local made)RM 250

K-Charge ( local made)RM 250
berminat boleh hubungi saya 019-5451712