Tuk Guru Kito


Khamis, 28 Mei 2009

Di Penanti ada minah ronggeng..haha


Dah lama tak dengar gelaran ini.Minah Ronggeng.Cerita-cerita melayu dahulu kala banyak cerita pasal minah ronggeng.Kadang-kadang ceritu itu lucu,ada juga lucah.
Di kampung gelaran 'minah ronggeng' biasanya ditujukan kepada perempuan liar,suka berpoya-poya,keluar kampung masuk kampung,keluar pekan masuk pekan,ratu pasar malam,pasar pagi dan sebagainya.Biasanya wanita berumur dan belum kahwin,tapi gatal nak kawin.
Kini gelaran ini muncul kembali.Kali ini di Penanti.
Dalam kerancakan kempen PRK Penanti muncul kalimah ini.Minah Ronggeng.Apakah di Penanti ada 'minah ronggeng'?Hanya orang Penanti saja yang tahu.
Saudara Azmin Ali tentu arif dengan minah ronggeng Penanti.Beliaulah orang pertama memunculkan gelaran ini.Sila baca di sini www.malaysiakini.com/news/105217
Rupa-rupanya minah ronggeng yang dimaksudkan itu ditujukan kepada salah seorang calon bebas dalam PRK tersebut.
Beliau sebelum tidak berapa dikenali.Kali ini beliau dikenali.Beliau tawar diri bebagai calon untuk rakyat Penanti.Beliau dikira antara calon yang paling menonjol kali ini.Wajahnya tiap-tiap hari keluar di media,mengalahkan Wanita Pertama 1Malaysia.
Ditengah kesibukan semua calon-calon bertanding sedang berkempen,minah ronggeng ini kata beliau cuba disogok orang-orang tertentu dengan RM80 ribu dan jawatan-jawatan tertentu dalam kerajaan negeri Pulau Mutiara ini jika beliau tarik diri tidak bertanding.
Logikkah kenyataannya ini.Hanya orang Penanti juga yang tahu.Atau adakah Penanti kali ini bakal memiliki wakil rakyat bergelar 'minah ronggeng'?
Sama-sama kita tunggu.Haha...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

K-Charge ( local made)RM 250

K-Charge ( local made)RM 250
berminat boleh hubungi saya 019-5451712